Dodatek do kebaba, klusek śląskich, kaczki, rolad

Potraw z czerwonej kapusty, tak jak i z białej, jest mnóstwo, można bowiem podawać ją na zimno w postaci surówek i sałatek, w formie gotowanej, zasmażanej czy też duszonej, jako samodzielna potrawę albo dodatek do innych produktów.

Kapusta czerwona jest bardzo powszechnie stosowana, zarówno w przypadku tradycyjnych potraw, jak i w przypadku dań przygotowywanych w barach szybkiej obsługi, takich jak np. kebab. Zaletą tego warzywa jest wydajność i niska cena, dzięki czemu z niedrogiej główki kapusty można przygotować naprawdę dużo pysznej surówki. Czerwona kapusta w surówce jest tak smaczna, że właściwie nie trzeba dodawać do niej innych warzyw, wystarczy odrobina majonezu oraz przypraw. Ponadto taka surówka stanowi ładny akcent kolorystyczny dania.

Kapusta modra odgrywa bardzo duże znaczenie w kuchni śląskiej, jest w tym regionie uwielbiana, dlatego pojawia się na tutejszych stołach w różnych wydaniach. Doskonale komponuje się z delikatnym smakiem klusek śląskich albo popularnej na Śląsku rolady. Danie takie przygotowuje się z kawałków mięsa wołowego rozbitych tłuczkiem i zwiniętych w roladki z ogórkiem, cebulką i boczkiem w środku. Roladki związane bawełniana nicią trzeba zrumienić na patelni z tłuszczem, a następnie dolać wody i dusić w sosie z dodatkiem śmietany, ewentualnie zagęszczonym odrobiną mąki.

Roladki takie, podobnie jak kluski śląskie przygotowywane z ziemniaków, jajka i mąki ziemniaczanej, podaje się z czerwoną kapustą na ciepło z cebulka i boczkiem. Do jej przygotowania potrzeba 1 kilograma czerwonej kapusty, 150 gramów wędzonego boczku, średniej cebuli, soli, cukru, pieprzu oraz octu do smaku. Kapustę trzeba poszatkować i ugotować w posolonej wodzie. Boczek oraz cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Przyprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem oraz octem i mieszamy wszystko dokładnie.

Czerwona kapusta doskonale smakuje również z mięsem drobiowym, a w szczególności z kaczką, dlatego jest wiele przepisów na to danie i wiele sposobów jego wykonania. Smakuje wyśmienicie, ale jak na kuchnię polską przystało, jest dosyć tłuste i kaloryczne.