Czerwona kapusta, zwana również kapusta modrą to bogaty w witaminy, smaczny składnik wielu surówek, zup, oraz innych dań takich jak np. bigos czy gołąbki. Doskonale smakuje również na ciepło, duszona lub gotowana, jako dodatek do różnego rodzaju mięs. Jak zrobić czerwona kapustę na ciepło do obiadu?
Potrzebujemy do tego 1/2 główki czerwonej kapusty średniej wielkości, 2 jabłka, 3-4 łyżki octu, sól do smaku, cukier do smaku, masło lub innego rodzaju tłuszcz np. z pieczonego mięsa, a także 3 łyżki mąki.
Najpierw kapustę szatkujemy w robocie wielofunkcyjnym z tarczą do szatkowania. Można to również zrobić za pomocą ręcznej szatkownicy albo ostrego noża, jednak jest to dość pracochłonne. Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, lub drobną kostkę i dodajemy do kapusty. Razem z kapustą przekładamy je do garnka, mieszamy i dodajemy tłuszcz. Zalewamy wodą do wysokości kapusty i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, do momentu aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy ocet, sól oraz cukier według uznania. Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody, dodajemy do kapusty i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Odcedzamy i kapusta jest gotowa do podania.
Bardziej wybrednych smakoszy na pewno zadowoli także czerwona kapusta z czerwonym winem i przyprawami korzennymi. Do jej przygotowania potrzebne jest pół główki czerwonej kapusty, 1 mała cebula, 1 jabłko, pół łyżeczki przyprawy piernikowej, 1 łyżka octu jabłkowego, sól praz pół szklanki czerwonego wina.
Tak jak w powyższym przepisie, kapustę najpierw szatkujemy. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kosteczkę, natomiast jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o większych oczkach. Wszystko wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawę piernikową oraz sól, po czym całość zalewamy winem i szklanką wody. Wszystko delikatnie mieszamy i gotujemy na niezbyt dużym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Pod koniec doprawiamy danie do smaku octem jabłkowym i solą. Kapusta taka jest idealnym dodatkiem do pieczonej gęsi, kaczki, kurczaka czy innego mięsa.