Proste sałatki do słoików na zimę

Warzywa są bardzo ważnym składnikiem naszej diety, dostarczają bowiem bardzo wielu witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najwięcej jest ich w warzywach surowych, których powinniśmy spożywać najwięcej, i to najlepiej tych sezonowych. Zimą jednak nie zawsze mamy dostęp do świeżych, dobrej jakości jarzyn, dlatego aby mieć pewność, że jemy zdrowe produkty bez konserwantów, warto zrobić sobie z nich przetwory w słoikach, np. sałatkę z czerwonej kapusty.

Do przygotowania takiej pysznej, a za razem bardzo zdrowej sałatki potrzebujemy dwóch główek czerwonej kapusty ważących około 1,5 – 2 kilogramów każda, 6 płaskich łyżek soli, pół litra wody, pół litra octu 10%, 700 gramów cukru, kilka goździków oraz garść rodzynek.

Kapustę należy poszatkować na szatkownicy lub w robocie kuchennym z tarczą szatkującą, ewentualnie za pomocą noża i włożyć do dużej miski. Następnie dodajemy sól i dokładnie mieszamy, po czym nakrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy kapustę w chłodnym miejscu na dobę. Po tym czasie przygotowujemy zalewę w dużym garnku. Wlewamy ocet, wodę, wsypujemy cukier oraz goździki i doprowadzamy zalewę do wrzenia. Do gotującej się zalewy wkładamy kapustę i gotujemy wszystko razem przez około 15-20 minut. Kilka minut przed końcem gotowania dosypujemy rodzynki i znów dokładnie wszystko mieszamy. Następnie przekładamy kapustę do słoików, dopełniając pozostałą zalewą. Słoiki pasteryzujemy przez 20 minut.

Smaczną sałatkę z czerwonej kapusty można zrobić także z dodatkiem innych warzyw. Do tego potrzebujemy 3 kilogramów kapusty czerwonej, 1 kilograma marchwi, 1 kilograma cebuli, a także na zalewę 3 szklanki wody, półtorej szklanki octu, 3/4 szklanki cukru, kilku liści laurowych, kilku ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego.

Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę kroimy w piórka. Każde warzywo w osobnej misce należy posolić i odstawić na godzinę, dopiero po upływie tego czasu wymieszać. Z wody, octu, cukru i przypraw robimy zalewę, zalewamy nią warzywa i gotujemy do miękkości. Gorącą sałatkę razem z zalewą nakładamy do słoików i pasteryzujemy około 10 minut w słoikach.