Smakowite modre gołąbki

Gołąbki to potrawa przygotowywana na wiele różnych sposobów, farsz do nich można bowiem zrobić z ryżem lub kaszą, z dodatkiem mielonego mięsa albo kiełbasy, niekiedy dodaje się również grzyby. Znane są gołąbki zawijane w liść winogrona, albo też leniwe gołąbki, których nie zawijamy w liście, ale dusimy w sosie. Najbardziej jednak popularne są gołąbki zawijane w liście białej kapusty, którą można także zastąpić kapustą czerwoną. Takie gołąbki będą równie smaczne, a dodatkowo będą ciekawie prezentować się na stole.

Jak zrobić gołąbki z modrej kapusty? Potrzebujemy do tego dużej główki czerwonej kapusty , 1 łyżki octu z białego wina, na farsz 400 gramów kaszy jęczmiennej, 200 gramów boczku wędzonego,  200 gramów pieczarek, średniej cebuli, łyżki bułki tarte, jajka oraz soli i pieprzu.

Z kapusty usuwamy wierzchnie liście i odkładamy. Z głowy usuwamy również głąb. Do dużego garnka wlewamy wodę, doprowadzamy ją do wrzenia i wkładamy do niej kapustę. Dodajemy ocet i gotujemy głowę około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy ją delikatnie i zdejmujemy kilkanaście wierzchnich liści – z reszty kapusty możemy przygotować jakąś inną potrawę. Pozostawiamy wywaru z kapusty, gdyż możemy zrobić z niego sos.

Następnie przygotowujemy farsz do gołąbków. Kaszę płuczemy, zalewamy gorącą wodą –  na 1 szklankę kaszy niepełna szklanka wody – i gotujemy w garnku. Gdy kasza wpije wodę, zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut by napęczniała. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy obrane, pokrojone pieczarki i dusimy kilka minut. Wrzucamy do garnka z kaszą, dodajemy jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie palcami maczanymi w wodzie formujemy z farszu 9-10 gołąbków. Z liści kapusty ścinamy nożem grube nerwy i zawijamy w nie farsz. Na dnie szerokiego garnka układamy pozostawione wcześniej liście kapusty i wlewamy wodę. Układamy gołąbki w jednej lub dwóch warstwach, przykrywamy garnek i gotujemy je około godziny na malutkim ogniu. Po tym czasie wyciągamy miękkie już gołąbki, gotowe do podania.

Modre gołąbki najlepiej smakują polane pysznym sosem. Do jego przygotowania będzie potrzebny litr wody po gotowaniu kapusty, średniej wielkości jabłko obrane i starte na tarce, sok z połówki cytryn oraz 2-3 łyżeczki mąki. Z litra pozostawionej wody po kapuście odmierzamy pół szklanki, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Wlewamy do rondelka z pozostałą wodą i mieszając doprowadzamy do wrzenia, dodając jabłko. Sos doprawiamy solą, sokiem z cytryny lub odrobiną cukru.. Polane nim gołąbki będą jeszcze smaczniejsze.