Zasmażana z boczkiem i duszona w winie

Kapusta czerwona to bardzo smaczne i zdrowe warzywo, ogromnie popularne w kuchni polskiej, głównie ze względu na swoją uniwersalność. Z kapusty można przygotować mnóstwo dań, np. surówek czy też zup, ale i przygotować ją na ciepło np. zasmażaną z boczkiem. Jak zrobić to wyśmienite i pożywne danie?

Potrzebny będzie do tego 1 kilogram kapusty czerwonej, nieduża cebula, 2 kwaśne jabłka, 100 gramów boczku wędzonego, stołowa łyżka mąki, a także sól, cukier oraz kwasek cytrynowy.

Kapustę najpierw oczyszczamy z wierzchnich, uszkodzonych liści, a następnie drobno szatkujemy. Cebulę obieramy z łupin drobno siekamy. Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy posiekaną cebulę, łyżeczkę cukru oraz sól według własnego uznania. Gotujemy pod przykryciem około 15 – 20 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie kroimy dość drobno boczek i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy, dodajemy mąki i podprawiamy kapustę. Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na większych oczkach tarki, dodajemy do kapusty i jeszcze razem wszystko krótko gotujemy. Kapustę zakwaszamy odrobiną kwasku cytrynowego.

Koniecznie trzeba wypróbować również przepis na kapustę czerwoną duszoną w winie, o wyjątkowym smaku i aromacie. Do jej przygotowania potrzebujemy kilograma czerwonej kapusty, 1/4 kostki masła, 3 łyżek mąki, 1/2 szklanki wywaru warzywnego, 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego oraz 2 łyżek stołowych octu lub soku z cytryny.

Zaczynamy od oczyszczenia i poszatkowania kapusty. Następnie kapustę zalewamy niewielką ilością wrzątku i gotujemy pod przykryciem, na niezbyt dużym ogniu przez około 30-45 minut. Mąkę wsypujemy na suchą patelnię teflonową lub ceramiczną i lekko rumienimy, następnie dodajemy do niej roztopione w rondelku masło i zasmażamy do złoto-brązowego koloru. Zasmażkę rozrabiamy w kilku łyżkach zimnej wody lub wywaru warzywnego i zagotowujemy, po czym taki sos dodajemy do kapusty. Całość przyprawiamy solą i cukrem, podgrzewamy, doprawiamy do smaku octem i winem, mieszamy i podajemy na ciepło.