Pyszne surówki do ziemniaków

Kapusta to bardzo popularne w naszym kraju warzywo, nie tylko ze względu na walory zdrowotne, ale przede wszystkim z powodu ogromnej ilości wyśmienitych dań, które można z niej przyrządzić. Kapusta dostępna jest w wielu odmianach, ale jedną z najsmaczniejszych jest kapusta czerwona, nazywana również kapustą modrą. Ma ona bardzo duże znaczenie w kuchni polskiej, a szczególnie w kuchni śląskiej. Można ją zjadać na ciepło w postaci duszonej lub zasmażanej, jednak bez wątpienia najzdrowsza, najbardziej bogata w witaminy jest kapusta zjadana na surowo, np. w postaci surówek.

Bardzo prosta w wykonaniu, a przy okazji niezwykle smaczna jest surówka z czerwona kapustą i żurawiną. Do jej przygotowania potrzebujemy pół główki średniej kapusty czerwonej, 1 marchewki, 1 średniej wielkości jabłka, 1 garści suszonej żurawiny, 1 garści rodzynek królewskich, 1 garści orzeszków ziemnych prażonych nie solonych, 2 łyżek stołowych majonezu, 1 łyżki gęstego jogurt, 1 łyżki soku pomarańczowego, a także soli i pieprzu.

Od czego zaczynamy? Najpierw kapustę siekamy drobno – można ją również zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Następnie obieramy jabłko i marchewkę i również ścieramy na tarce, dodając później do kapusty. W osobnej miseczce łączymy majonez z jogurtem i sokiem, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do miski z sałatką żurawinę, rodzynki i orzechy. Całość polewamy sosem jogurtowym i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.

Amatorom pikantnych potraw bez wątpienia przypadnie do gustu surówka z czerwonej kapusty z chrzanem. Aby ją przygotować potrzebujemy 1 główki czerwonej kapusty, 1 cebuli, pęczka szczypiorku, 2 jabłek, pół małego słoiczka chrzanu, pół małego jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, soku wyciśniętego z 1 cytryny oraz soli i pieprzu.

Kapustę należy oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie skropić sokiem z cytryny. Cebulę i szczypiorek trzeba drobno posiekać, a jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jogurt, majonez oraz chrzan dokładnie mieszamy i dodajemy do pozostałych składników, przyprawiając do smaku. Surówka jest doskonałym dodatkiem do mięs, wyśmienicie smakuje również z wędlinami i pieczywem.